Panjur kullanımı
Sektörel anlamda yapıların mahremiyet ve yalıtım sistemlerinin tamamlayıcı amacıyla alüminyum ve plastik kanatların birleşmesiyle meydana gelen hareketli sistemlere panjur denilmektedir. Hem yaşanılan alanlar hem de ticari işletmelerin kapı, pencere çeşitli bölmeler için kullanılır. Üniteleri sıra ile dizilmiş panellerin birbirine oturtularak oluşmaktadır. 160 derece hareket kabiliyeti sağlayacak şekilde dizayn edilirler. Bunun sebebi ise panellerin birbirine zarar vermesini önlemek. Günümüzde en çok kullanılan otomatik panel panjur tipi gerek kolaylığı ve pratikliği için tercih edilmektedir.
Özel otomasyon programı sayesinde uzaktan kumandalı şekilde açılıp kapanan panjur çeşididir. Tüp motor sistemi ile çalışan bu panjurlar dayanıklılık açısından diğer çeşitlere göre daha kullanışlıdırlar. açma kapama işlemi sırasında gerek otomatik ise sistemsel arıza vermemesi gerek el kolaylığı içindir. Kapı sistemleri hammaddesi ve çalışma prensibine bağlı olarak dört grupta yer alır. birincisi alüminyum panellerden oluşan sarmal sistemlere alüminyum panjur, ikincisi ise plastik panellerden oluşan sarmal sistemlere plastik panjur, üçüncüsü ise motorla çalışma sistemiyle oluşan motorlu panjur, dördüncü olarak makara ya da iple çalışma sistemiyle oluşan panjurlara manuel panjur adı verilir.
Panjur kullanım alanları
Evlere tercih edilmesinin en önemli sebeplerinde biri ise şiddetli fırtınalara karşı cam parçalarının ciddi yaralanmalara sebebiyet vermesidir. Özellikle iklimsel olarak ele aldığımızda değişim rüzgarları bol olan yerlerde sıkça tercih edilmektedir. Motorlu panjurların ise en çok kullanım alanları ticari işletmelerdir. Bunun sebebi büyük camekânlara sahip dış cephesinin olması ölçüleri dahilinde alüminyum ve plastik malzemelerin metrekare bazında ağırlığı söz konusu olduğundandır. Otomatik panjur yapımı basit bir otomasyon konusudur. Panjur motoru buton ayarı standart 60 a 20 motoru kamburun içine takarak paneli hazır hale getirilir. Standart buton kısık bir şekilde üretime gelir ve düşük voltajda elektrik verilir. Limit ayarı kısık olduğundan panjur aşağı geldiğinde askı telleri yukarı geleceği için başlangıç konumuna gelir.
Panjurun panel adeti doğru ise aşağı yönlü ayarı düşük voltajlı elektrik verildiğinde yapılmış olur. Panjuru yukarı yönlü sabitleyerek iç telleri takılır. Motorda 4 kablo vardır. Bunlardan sarı ve yeşil olan topraklama için mavi nötr, kahverengi ve siyah olan faz uçlarıdır. Mavi ile kahverengi ucu birbirine sabitleyerek yukarı doğru hareket sağlanır. Panjurun dış köşe kısmında negatif ve pozitif swic uçları vardır. Negatif yönlü uca mavi ile kahverengi kabloyu taktığımızda yukarı yönlü akış sağlanmış olur. Otomatik panjurlarda aşağı yönlü ayarı belirtilen 4 kablonun mavi ve kahverengi olanı pozitif yönlü olan swic ucuna takıldığında aynı zamanda aynı yöntemle durma noktasında belirlenmiş olur.
Motorlu sistemler ve çeşitleri
Otomatik panjurlarda panel eksiltmek panel arttırmak veya arıza söz konusu olduğunda limit ayarının yukarı yönlü veya aşağı yönlü konusunda bir fikir sahibi değil isek panjurun limit ayarı kısılarak ilk olarak yukarı yönlü ayarının düşük voltajda elektrik verilerek öğrenilmesi, motorun içindeki 4 ana kablonun kısa devre yaparak motoru bozmasına mahal vermemiş oluruz. Teknolojinin ilerlemesiyle fotosel yazılımı sayesinde panjurların canlıların üzerine kapanma durumu önlenmiş büyük oranda can güvenliği sağlanmıştır. Özellikle kullanım pratiklik sağlayan bir diğer gelişmiş özellik ise akıllı cep telefonlarınıza bir uygulama ile panjurun açma kapama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu işlemi bir bluetooth aracılığı ile de sağlayabiliriz. 458 motorlu sistemleri 7 çeşit olmak üzere alanında isteklere göre çok çeşitlilik göstermektedir. Monolog otomatik panjur genellikle evlere tercih edile dış kısmını gizli yuva yapılarak pencere veya kapıya uygulanan sitemdir. İkincisi ise dıştan takma otomatik panjur sadece evlere tercih edilir pencerelere takılır, motoru dışardadır. Uzaktan kumandalı motorlu olan ise 3. çeşidimizdir. Alıcı takılarak tüm motorlu sistemleri kontrol edilebilir ve her alanda tercih edilebilir. 4. panjur çeşidimiz ise motorlu kepenk sistemidir kalın panelli olduklarından güvenlik açısından iş yerlerinin depolarına tercih edilir.
Farklı işlevlerde çeşitlere sahip Kale Doors rediktörlü motorlu otomatik sistemler vardır. Ticari işletmelerde elektrik kesintisine karşı elle kontrolü sağlanabilen verimli bir çeşididir. 6. panjur çeşidi ise emniyet kilitli panjurdur. Kilitli olduğu durumlarda yukarı kuvvet söz konusu olduğu zaman güvenlik sistemi devreye girerek alarmı aktif eder. Son panjur çeşidimiz olan rüzgar sensörlü motorlu panjurdur. Aşırı şiddetli rüzgarlarda rüzgar şiddetine göre otomatik kapanan panjur çeşididir.
Leave a Comment
(0 Yorum)